Peletele din lemn

  INCALZIREA CU PELETI

 Peletii reprezinta un produs natural, obtinut prin compactarea rumegusului din lemn , coaja de floarea soarelui, deseuri agricole lemnoase(boabe de porumb,coceni de porumb, frunze, crengi,paie,etc), care este transformat apoi in granule de forma cilindrica cu dimensiunile maxime aproximative 6 mm (diametru) / 35 mm (lungime). Nu contin aditivi chimici, lianti sau excipienti, sunt 100% din lemn.

Pentru incalzirea spatiilor si pt producerea de apa calda sanitara in constructii civile si industriale, peletii se ard in cazane speciale, construite anume pentru acest tip de combustibil.

Cazanele pe peleti:

in general sunt cazane pe combustibil solid clasice (fara gazeificare) la care se monteaza un arzator pe peleti si un buncar (rezervor) de peleti.  Exista modele de cazane clasice cu kit de transformare reversibil (usa dubla) care permit trecerea rapida de pe peleti pe lemne si invers, fara a fi necesara demontarea arzatorului.

Variantele cele mai utilizate sunt  cazanele din otel sau din fonta . Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata, unele cazane din fonta au garantie de pana la 6 ani pentru corp. 

Avantajele cazanelor pe peleti:

-Sunt Eligibile pentru  Programul Casa Verde

-Exploatare confortabila: autonomie de ardere 3-5 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare;

-Intretinere (curatare) mai usoara decat cazanele pe lemne

-Functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei. Confortul in exploatare si costurile cu combustibilul sunt apropiate de cele ale gazului. Spre deosebire de cazanul pe lemne clasic sau cu gazeificare, datorita autonomiei de  3-5 zile, cazanul pe peleti permite proprietarului sa lase imobilul nelocuit cateva zile (peste week-end, cateva zile de concediu etc.) fara a exista pericolul inghetului iarna.

Dezavantaje ale cazanelor pe peleti: ca orice cazan pe combustibil solid, necesita camera tehnica separata si cos de fum.

 

Costuri comparative pentru diferiti incalzirea cu diferiti combustibili in raport cu gazul, care inca este cel mai ieftin combustibil conventional:             Incalzire electrica (rezistiva) = de 4-5 ori mai scumpa decat cea pe  gaz     

Incalzirea cu GPL = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz           

Incalzirea cu motorina = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz           

Incalzirea cu peleti = cost aproximativ egal cu cel pe gaz, dar putin mai ieftina (tinand cont de scumpirea gazului in 2015)

 

Va vom prezenta o analiza comparativa  de costuri pentru producerea energiei termice cu diferite tipuri de combustibili.

Calculele au fost facute cu urmatoarele premise :

-necesarul de caldura al cladirii – 32 kW

-durata de functionare a sistemului de incalzire – 90 zile pe an

-durata medie de functionare pe zi – 6 ore pe zi.

Calculele au fost facute pentru urmatoarele tipuri de combustibil : lemn, curent electric, peleti, gaze naturale.

Pentru fiecare tip de combustibil calculul pretului pe kW de energie produs a fost calculat in functie de :

-Unitatea de masura – forma sub care poate fi achizitionata materia prima ;

-pretul pe unitatea de masura de combustibil ;

-puterea calorica pe unitatea de masura de combustibil ;

-randamentul unui cazan ce functioneaza cu tipul respectiv de combustibil ;

In urma calculelor au rezultat urmatoarele preturi pentru kWh termic produs pentru fiecare tip de combustibil :

Lemn – 0.022 €/kWh

Electrica – 0.118 €/kWh

Peleti – 0.028 €/kWh

Gaze naturale – 0.022 €/kWh

Tinand cont de premisele initiale de functionare a centralei intr-un an au rezultat urmatoarele costuri de incalzire pe an :

Atentie costurile anuale pot varia in functie de calitatea materiei prime cumparate (lemn si peleti), calitatea gazului metan(acesta difera de la zona la zona) calitatea echipamentelor, temperaturile exterioare din timpul anului si nu in ultima instanta de calitatea executiei.

INAPOI