Lemnul de foc

INCALZIREA CU LEMNE

Lemnul de foc este o sursa comuna de energie pentru incalzire prin ardere in sobe, seminee, centrale termice sau pentru utilizare la prepararea mancarii in cuptoare de restaurante/pizzerii sau la gratar.

Ca putere calorica, esentele tari, nerasinoase sint cele care au randamentul cel mai bun.

In ordinea descrescatoare a utilizarii lor si a puterii calorice tipurile de lemn utilizate pentru ardere conventionale sunt:

Fag, stejar, carpen – 4,1 kWh/kg sau 2100 kW/mc

Artar, Mesteacan – 4,2 kWh/kg sau 1900 kW/mc

Plop, Salcie – 4,1 kWh/kgsau 1200 kW/mc

Pin – 4,4 kWh/kg sau 1700 Kw/mc

Molid, Brad 4,5 kWh/kg sau 1500 kW/mc

Puterea calorica depinde mult de umiditatea lemnului, evident, cel uscat avand o putere mai mare, in acest sens existand 3 clase diferite pentru umiditate:


>35% – ( lemnul de esenta tare pierde pana la 40 % din randament)

20% – 35 %

< 20 %

De retinut :

-umiditatea lemnului uscat  nu ramane constantae, lemnul absorbind inapoi umiditate din aer

-depozitarea e recomandat sa fie facuta protejat de ploaie sau zapada, in zone ventilate, aerisite

-centralele moderne permit alimentarea cu lemn debitat la dimensiuni mai mari care asigura autonomie pana la 36 de ore

-semineele care au in constructie serpentine pentru circuitul de incalzire asigura pe linga caldura directa si o sursa suplimentara de incalzire a caloriferelor, iar un sistem semineu + pompa de circulatie + centrala termica + unitate de control comandata de termostat poate asigura confortul termic, comutand automat intre echipamente in functiede necesitati

-lemnul se comercializeaza in general la pret / metru ster. Un metru ster echivaleaza aprox 0,7 mc.

-pt o centrala de 35 kW consumul mediu orar este de cca 9 kg/h, adica 1 mc=1,4 metri steri /h.

In medie pe sezon se folosesc cca 1 mc /1kW din puterea centralei.

Un Camion Saviem poate transporta cam 10-12 metri steri de lemn, sa aveti grija sa nu platiti pret de metru cub si sa vi se livreze metru ster.


Pentru incalzire centralizata si preparare apa calda sanitara in constructiile civile si industriale, lemnul se poata arde fie in cazane traditionale fie in cazane cu ardere prin gazeificare.

Cazanele prin gazeificare ard lemnul cu un randament net superior celor conventionale

 Prin constructia speciala a drumurilor de fum si a utilizarii unui ventilator de exaustare aceste cazane aduc bustenii de lemn în starea de "gazeificare"   - procesul în care hidrocarburile usoare sunt degajate din lemn si participa la ardere - iar randamentul creste astfel cu 10-15 % fata de  cazanele traditionale cu combustibil solid.

O alta caracteristica a cazanelor cu gazeificare îl reprezinta faptul ca bustenii de lemn sunt amplasati în camera superioara si în felul acesta flacara se dezvolta  de sus in jos - invers  fata de cazanele conventionale cu flacara verticala.

Gazeificarea lemnului necesita o functionare constanta si stationara a cazanului. Pentru a asigura o astefel de cerinta este necesara utilizarea unui rezervor termic suplimentar (PUFFER)  care sa inmagazineze excesul de caldura produs de cazan si de asemenea sa  regleze debitul de curgere si temperatura pe conducta de retur a cazanului pentru prevenirea formarii condensului.

Toate acestea împreuna cu faptul ca aceste cazane necesita alimentarea cu busteni de calitate (umiditate maxim 20%), duc la randamente superioare pana la 86% in exploatare .

Cazanul nu poate fi utilizat si pentru arderea rumegusului si a deseurilor de lemn de mici dimensiuni. Acestea pot fi arse numai in cantitati mici impreuna cu bustenii (max. 10%).

Principalele avantaje ale cazanelor cu gazeificarea lemnelor :

-Camera de ardere  are dimensiuni mari, ce permit incarcarea cu lemne de dimensiuni mari.

-ventilatorul faciliteaza arderea, reduce la minim afumarea cazanului si asigura o ardere eficienta.

-facil de curatat.

-functionarea automata si electronica a ventilatorului ce regleaza fluxul necesar de aer si garanteaza un randament ridicat si o functionare sigura.

-echipat cu serpentina de racire, ceea ce constituie un element de protectie impotriva supraincalzirii.

-umplere facila datorita compartimentului de alimentare de mari dimensiuni si usii mari

-diverse variante de instalare (centrale pe lemne independente sau integrate intr-un sistem mai complex, cum ar fi o functionare mixta impreuna cu o centrala termica pe gaz).

Principalele dezavantaje ale cazanelor cu gazeificare:

-necesita numai lemne de calitate si foarte uscate, cu umiditate de sub 20%, de preferinta achizitionate cu 1-2 ani inainte.

-trebuie curatat mai des decat cazanul cu ardere clasica

-cost investitional ridicat, atat pentru cazan cat si pentru accesoriile necesare (pompe de circulatie, vase de expansiune, acumulatoare / puffere, vane cu 3 cai sau termostatice).

-posibilitatea penelor de curent electric fac necesara introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce mareste investitia initiala. Sursele de curent UPS se adauga si ele la acest total.


Cazanele clasice atmosferice pe combustibil solid (Lemne) se fabrica din otel sau fonta.

O multitudine de combustibili solizi, cum ar fi Lemne, carbuni, cocs, pot fi arsi in cazane pe lemne.

Aceste cazane pe lemne nu au automatizare sau ventilator, si necesita un cos de fum mare. In schimb, compenseaza prin pretul atractiv

Avantaje ale cazanelor clasice pe lemne :

-combustibil ieftin; posibilitatea folosirii inclusiv a lemnelor mai verzi

-cost scazut de achizitie

Dezavantaje ale acestor centrale pe lemne cu ardere clasica:

-incarcari dese cu lemne / carbuni

-datorita posbilitatii intreruperii curentului electric este necesara introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, crescand costul investitiei initiale.

-cosul de fum necesar acestor cazane este mai mare decat in cazul centralelor pe lemne cu gazeificare.

-lipsa unei automatizari

Daca centralele pe lemne cu gazeificare se produc exclusiv din otel, cazanele atmosferice pe lemne se gasesc atat in varianta din otel, cat si din fonta.

INAPOI