-deseuri din lemn

 INCALZIREA CU DESEURI DIN LEMN

Deseurile din lemn provin in deosebi de la expoatarile forestiere, unde crengile si frunzele rezultate dupa  curatirea trunchiurilor de copaci sunt balotati si depozitati in vederea transportarii.

Ulterior aceste deseuri sunt prelucrate in peleti sau bricheti sau folositi ca atare in centrale de termoficare.

In sistemele individuale de incalzire centralizata aceste deseuri nu se folosesc decat prelucrate.

O metoda inedita de valorificare energetica a acestor deseuri a fost experimentata in Franta decatre un agricultor pe nume Jean Pain.

El a observat, ca in cadrul procesului de obtinere a compostului din deseuri forestiere(si nu numai),daca volumul gramezii depasea 4 mc,  in interiorul aceteia se produc temperaturi de 60-70grdC, care se mentin constante pe toata durata  procesului(cca 3-4 luni).

Prin introducerea in mijlocul gramezii a unui schimbator de caldura, el a reusit sa produca apa calda si chiar sa-si incalzeasca locuinta.

Inspirati din experientele lui oameni temerari au produs energie termica chiar si in Siberia la -40grdC

 INCALZIREA CU DESEURI AGRICOLE

Deşeurile agricole sunt constituite din resturi vegetale, precum cocenii şi paiele iar din zootehnie rezultă mari cantităţi de gunoi de grajd şi dejecii animaliere. Balegarul nu mai e folosit demult doar ca îngrasamânt în agricultura. În multe zone , acolo unde nu sunt paduri, oamenii îsi încalzesc locuintele pe perioada sezonului rece cu ajutorul balegarului uscat si amestecat cu paie. Conditia este sa aiba sobe speciale. Asta presupune ca gura sobei sa fie în spatele casei, din cauza fumului si a mirosului puternic, iar plita sa fie în camera. Caldura astfel obtinuta se mentine mult timp. Cheltuielile sunt mici, iar beneficiile mari. Se procedeaza în felul urmator: se iau fâsii mai mari de gunoi de grajd, împreuna cu partea paioasa, se amesteca, se umezeste bine si se fac chirpici sau caramizi mari, asa cum se numesc ele popular. Dupa ce se usuca, aceste caramizi se pun la adapost si se folosesc iarna, în sobe amenajate special. E o solutie mai ieftina fata de lemn, e mai eficienta si tine cald.

La scara industriala, balegarul este introdus într-o instalatie care îl usuca, iar apoi îl preseaza. Rezulta peletii, care sunt arsi în centrale eco-speciale. 

O metoda mult mai eficienta de valorificare enrgetica a gunoiului de grajd este inspirata dupa metoda JEAN PAIN :compostarea gunoiului de grajd

Un proiect mult mai ambitios si de o anvergura mult mai mare este prezentat aici:

-Balegarul este introdus intr-un recipient(generator) unde sub actiunea bacteriilor se produce gaz metan de o calitate foarte buna.

-Gazul metan se stocheaza intr-un alt recipient mult mai mare, de constructie speciala, care regleaza automat presiunea gazului din interior.

-Gazul metan actioneaza motorul cu ardere interna a unei prese de ulei, care produce ulei din rapita.

-Acest ulei este ars in cuptorul de uscare a fermei.

 INCALZIREA CU DESEURI URBANE SI INDUSTRIALE

INAPOI