-brichetele

 INCALZIREA CU BRICHETI

Brichetele din lemn sau din rumeguş sunt din ce în ce mai folosite, au apărut mulţi producători astfel că pretul s-a micsorat în ultimii ani, dar sunt şi vor fi mai scumpe decât lemnul.

Ideea de a recicla rumegusul a incoltit prima data in mintea celor de la asociatiile de protectie a mediului care au constatat ca mare parte dintre pastravii si somonii care mureau in apele de munte aveau branhiile pline de rumegus,  care ajungea in ape in urma ploilor care il aducea de la exploatarile de lemn unde exista din abundenta pentru ca foarte multe firme aveau adevarati munti de rumegusi rezultat in urma prelucrarii lemnului, de care nu stiau cum sa scape.

Asa s-a ajuns prima data la idee brichetarii lui si pentru ca s-a constatat foarte repede ca ideea a fost una geniala ea s-a extins extrem de repede la nivel planetar, inceputul a fost greu deoarece cumparatorii erau reticenti cu privire la calitatea produsului dar cand s-au vazut rezultatele lumea a inceput sa le foloseasca tot mai mult si cererea a crescut,  iar acum exista firme care macina lemnul normal doar ca sa obtina rumegusi pentru brichete deoarece necesarul lor de prelucrare depaseste cantitatea de deseu lemnos care poate fi livrata de catre firmele de prelucrare a lemnului !

Nici un lemn ori cat de bine uscat nu arde ca o bricheta de rumegus, deoarece fibra lemnului pastreaza mereu o cantitate de umiditate absorbita din mediul ambiant insa acest lucru nu mai este valabil la brichetele de rumegus  deoarece ele sant presate foarte bine iar lemnul devine atat de compact incat absorbtia de apa din umiditatea din aer este extrem de scazuta,  o bricheta de rumegusi de fag este aproape de 2 ori  mai grea decat o bucata de lemn de fag de aceeasi dimensiune, ne avind in ea apa care sa degaje abur incarcat de gudron datorat arderilor fumul este extrem de redus iar depunerile de pe burlane si cosuri aproape inexistente iar caldura degajata este  cu mult mai mare decat ce-a produsa de focul facut cu lemn.

Mai nou au aparut si brichetele din hartie de ziar amestecata cu rumegus sau doar hartie de ziar simpla, care dau rezultate chiar mai spectaculoase decat brichetele din rumegus, practic daca adunati ziarele pe care le cititi un an intreg si va produceti singuri brichetele acasa v-ati putea incalzi casa pe timp de iarna doar cu ele, la urma urmei hartia de ziar este facuta din lemn asa ca nu e nici o magie sa faci din nou lemn din hartia de ziar.

Producerea brichetelor din rumegusi  sau din ziar acasa, nu este deloc grea pentru o persoana sanatoasa fizic.

Ziarul se rupe bucatele si se tine in apa de la 2 la 6 zile iar rumegusul de la 4 la 8 zile apoi apa se scurge iar amestecul cremos de celuloza care ramane se pune in presa si se preseaza bine apoi brichetele rezultate se aseaza la soare si se tin pana se usuca complet.   Procesul de fabricatie al brichetelor din rumegusi si ziar este chiar distractiv, mai greu este de facut rost de materia prima, mai ales daca stati in Romania unde ziarele sant pe cale de disparitie iar padurile deja au cam disparut !

Pentru incalzire centralizata si preparare apa calda sanitara in constructiile civile si industriale, brichetele se pot arde fie in cazane traditionale fie in cazane cu ardere prin gazeificare.

Cazanele prin gazeificare au un randament net superior celor conventionale Prin constructia speciala a drumurilor de fum si a utilizarii unui ventilator de exaustare aceste cazane aduc bustenii de lemn în starea de "gazeificare"   - procesul în care hidrocarburile usoare sunt degajate din lemn si participa la ardere - iar randamentul creste astfel cu 10-15 % fata de  cazanele traditionale cu combustibil solid.

O alta caracteristica a cazanelor cu gazeificare îl reprezinta faptul ca bustenii de lemn sunt amplasati în camera superioara si în felul acesta flacara se dezvolta  de sus in jos - invers  fata de cazanele conventionale cu flacara verticala.

Gazeificarea lemnului necesita o functionare constanta si stationara a cazanului. Pentru a asigura o astefel de cerinta este necesara utilizarea unui rezervor termic suplimentar (PUFFER)  care sa inmagazineze excesul de caldura produs de cazan si de asemenea sa  regleze debitul de curgere si temperatura pe conducta de retur a cazanului pentru prevenirea formarii condensului.

Toate acestea împreuna cu faptul ca aceste cazane necesita alimentarea cu busteni de calitate (umiditate maxim 20%), duc la randamente superioare pana la 86% in exploatare .

Cazanul nu poate fi utilizat si pentru arderea rumegusului si a deseurilor de lemn de mici dimensiuni. Acestea pot fi arse numai in cantitati mici impreuna cu busteniisi peletii (max. 10%).

Principalele avantaje ale cazanelor cu gazeificarea lemnelor :

-Camera de ardere  are dimensiuni mari, ce permit incarcarea cu lemne de dimensiuni mari.

-ventilatorul faciliteaza arderea, reduce la minim afumarea cazanului si asigura o ardere eficienta.

-facil de curatat.-functionarea automata si electronica a ventilatorului ce regleaza fluxul necesar de aer si garanteaza un randament ridicat si o functionare sigura.

-echipat cu serpentina de racire, ceea ce constituie un element de protectie impotriva supraincalzirii.

-umplere facila datorita compartimentului de alimentare de mari dimensiuni si usii mari

-diverse variante de instalare (centrale pe lemne independente sau integrate intr

-un sistem mai complex, cum ar fi o functionare mixta impreuna cu o centrala termica pe gaz).

Principalele dezavantaje ale cazanelor cu gazeificare:

-necesita numai lemne de calitate si foarte uscate, cu umiditate de sub 20%, de preferinta achizitionate cu 1-2 ani inainte.

-trebuie curatat mai des decat cazanul cu ardere clasica-cost investitional ridicat, atat pentru cazan cat si pentru accesoriile necesare (pompe de circulatie, vase de expansiune, acumulatoare / puffere, vane cu 3 cai sau termostatice).

-posibilitatea penelor de curent electric fac necesara introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce mareste investitia initiala. Sursele de curent UPS se adauga si ele la acest total.

Cazanele clasice atmosferice pe combustibil solid (Lemne) se fabrica din otel sau fonta. O multitudine de combustibili solizi, cum ar fi Lemne, carbuni, cocs, pot fi arsi in cazane pe lemne si bineinteles brichete. Aceste cazane pe lemne nu au automatizare sau ventilator, si necesita un cos de fum mare. In schimb, compenseaza prin pretul atractiv

Avantaje ale cazanelor clasice pe lemne :

-combustibil ieftin; posibilitatea folosirii inclusiv a lemnelor mai verzi

-cost scazut de achizitie

Dezavantaje ale acestor centrale pe lemne cu ardere clasica:

-incarcari dese cu lemne / carbuni

-datorita posbilitatii intreruperii curentului electric este necesara introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, crescand costul investitiei initiale.

-cosul de fum necesar acestor cazane este mai mare decat in cazul centralelor pe lemne cu gazeificare.

-lipsa unei automatizari

Daca centralele pe lemne cu gazeificare se produc exclusiv din otel, cazanele atmosferice pe lemne se gasesc atat in varianta din otel, cat si din fonta.

AVANTAJELE folosirii brichetelor :

-au putere calorifică mai mare decăt lemnul: până la 5,5 kwh/kg ceea ce înseamnă că vom încălzi casa mai repede

-nu necesită operaţii suplimentare, trebuie doar achiziţionate şi depozitate

La achiziţia unei cantităţi mai mare de un palet se poate obţine un preţ mai bun

Preţul este într-o tendinţă de scădere pentru că au apărut şi vor apare mai mulţi producători

-arderea brichetelor este ecologică iar cenuşa poate fi folosită ca fertilizant natural

DEZAVANTAJELE folosirii brichetelor:

-trebuie depozitate NUMAI în spaţii ferite de umezeală(ex: garaj)

Aceleaşi dezavantaje ca la lemn: achiziţie centrală pe combustibil solid=este centrala ce poate funcţiona cu lemn şi brichete, construcţia camerei tehnice, întreţinerea centralei, alimentarea periodică a centralei.

ATENTIE: brichetele trebuie folosite NUMAI în amestec cu lemn uscat.

INAPOI